Leniwe - przepis idealny
Nie ma to jak szybki, tani i pyszny obiad. Dziś na pierwszy ogień idą leniwe, czasem nazywane kluskami twarogowymi lub po prostu kluskami leniwymi. U mnie w domu, skrótowo LENIWE. Nazwa ma wiele wspólnego z procesem przygotowania. Obiad dla dwóch osób nie zajmie nam więcej niż 20 minut. Łącznie z posprzątaniem po wszystkim ;)
Składniki:
- 250 gramów twarogu (najlepiej sprawdza się tłusty)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki
- szczypta soli
- bułka tarta
- łyżka masła (margaryny)
- łyżka cukru
Przepis:
Wstawiamy wodę w garnku. W tym czasie wbijamy jajko do miseczki, bełtamy. Dodajemy ser, szczyptę soli i rozgniatamy aby nie było grudek. Można widelcem, można praską do ziemniaków. Można też przepuścić ser, przed zmieszaniem z jajkiem, przez maszynkę, ale wtedy czas przygotowania i sprzątania się wydłuży. Dodajemy mąkę i mieszamy aby wszystko dobrze się połączyło. Podsypujemy odrobiną mąki blat, wykładamy ciasto, odrobinę ugniatamy, dzielimy na kawałki z których formujemy wałeczki i kroimy pod ukosem. W między czasie na rozgrzaną patelnie (suchą!) sypiemy bułkę tartą aby się zarumieniła, wtedy dodajemy łyżeczkę masła (margaryny) mieszamy i wyłączamy gaz. Leniwe wrzucamy do wrzącej wody, od wypłynięcia gotujemy około minuty. wyciągamy. Wykładamy na talerz posypujemy bułką i odrobiną cukru i jemy ;) Smacznego.
A Ty, lubisz leniwe? Robisz?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz