Jabłecznik na jesienne wieczory
Jesień powitała nas w swojej pełnej okazałości, i niestety nie jest to typowa Polska Złata Jesień. Za oknem zimno, szaro. Trzeba sobie jakoś ten czas osłodzić. A co może być lepszego na osłodę jak nie domowej roboty jabłecznik? Przepis jest prosty, nie wymaga wiele pracy ani czasu (no wykluczając obranie i pokrojenie jabłek).
Składniki:
Ciasto:
- 500 g = 3,5 szklanki mąki przennej
- 230 g = 1 szklanka cukru/erytrolu
- 5 g = 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 gram margaryny
- 103 g = 2 jajka
- 16 g = 1 torebka cukru wanilinowego
Jabłka:
- 1,2 kg jabłek (po obraniu)
- 7 g = 1,5 łyżeczki cynamony
- 50 g = 4 łyżki cukru/erytrolu
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
- Wszystkie składniki ciasta mieszamy (a raczej kroimy nożem do połączenia) ponieważ kruche ciasto nie lubi ciepła, a dłonie zazwyczaj są ciepłe. Na koniec szybko zagniatamy. 3/4 ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 min. 1/4 ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
- Jabłka przekładamy do garnka z odrobiną wody, dodajemy cukier oraz cynamon. prażymy na średnim gazie, co chwilę mieszając.
- Wyjmujemy podpieczone ciasto z piekarnika. Wykładamy na nie jabłka. Na wierzch kruszymy pozostałą część ciasta, która znajdowała się w piekarniku. Pieczemy w 180*C przez około 35 min.
Makro:
Na porcję ( z przepisu wyszły 23 porcje, około 85 g po upieczeniu) przy użyciu erytrolu.
- Kalorie: 166 kcal
- Białko: 3,23 g.
- Tłuszcze: 7,17 g.
- Węglowodany: 35,7 g.
Czekamy do ostygnięcia (bądź nie) i pałaszujemy ;) Smacznego.
Dobrze smakuje gorący z zimnymi lodami/ z bitą śmietaną/ posypany cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz